Julkisen sektorin omaisuudenhallinnan kenttä on elänyt jonkinlaista murrosaikaa edelliset 5-10 vuotta. Monissa kaupungeissa on herätty siihen tosiasiaan, että merkittävä osa niiden omistamasta pääomasta on kiinni rakennetussa infrassa ja kiinteistöissä, ja näiden investointien kuluminen ajan hampaissa on väistämätöntä. Rakennetun ympäristön korjausvelka on jatkuvasti kasvanut ja se vaikuttaa…
Jatka lukemista →Runsaanlaisesti on viime aikoina kirjoitettu sote-uudistuksen vaikutuksesta kuntien talouteen, ja myös kiinteistöverotuoton merkityksen kasvusta jatkossa osana kuntien tulopohjaa, taloudellista kantokykyä, investointikykyä, jne. Alan ammattilaisille ei myöskään yllättävää ole tieto, että kiinteistöverotus perustuu monin paikoin varsin hataraan tietopohjaan, sillä verotuksessa hyödynnettävien eri…
Jatka lukemista →Tie kaupunkien suunnittelusta niiden toteuttamiseen on usein pitkä ja monipolvinen, erityisesti suuremmissa kaupungeissa. Useissa kunnissa tehdään tavalla tai toisella maankäytön toteuttamisohjelmia tai -suunnitelmia, joilla pyritään määrittämään erityisesti sitä, minne, milloin ja kuinka paljon rakennetaan. Reunaehdot sekä sijainnille, määrille että rakentamisen tyypille muodostuvat kaavoituksen…
Jatka lukemista →Alkava syksy on lähtökohtaisesti aina kutkuttavaa odotusta täynnä. Arki palaa uomiinsa, uudet ja vanhat projektit käynnistyvät ja kesäloman jälkeinen työmoodi on vähintäänkin ylitsepursuavan innostunut. Vaikka kulunut reilu vuosi on ollut paikattoman työn ja etätapaamisten määrittelemää, käynnistimme silti Ubigun Tampereen toimiston osalta toiveikkaina prosessin uusien toimitilojen löytämiseksi…
Jatka lukemista →Toissa viikolla julkaistiin hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneeli IPCC:n kuudes arviointiraportti, joka maalaa synkkää kuvaa ilmastonmuutoksen etenemistä tukevaan tieteelliseen todistusaineistoon pohjautuen. Tilanne ei kuitenkaan ole täysin toivoton, mutta varsin nopeasti huononevan suunnan muuttaminen edellyttää aktiivisia toimenpiteitä käytännössä kaikilla sektoreilla. Positiivisiakin…
Jatka lukemista →Parhaillaan käynnissä oleva, Maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistukseen sekä uuteen tiedonhallintalakiin liittyvä, ympäristöministeriön rakennetun ympäristön tietojärjestelmähanke (Ryhti) tuo kunnille uusia digitalisaatioon perustuvia velvoitteita. Muutoksia tarvitaan niin tietojärjestelmiin kuin toimintatapoihinkin. Lainsäädäntö tulee edellyttämään kuntien tietojärjestelmiltä kyvykkyyttä…
Jatka lukemista →